Nieuws
​Jong en ondernemend. Dat is Lieze Geebelen, zaakvoerder van Proactify. Met haar 23 lentes is ze een succesvolle onderneemster die in januari 2017 haar eigen bedrijf opstartte. Vandaag heeft ze al 11 medewerkers in dienst. Een madam met ballen!

Investeer sterk in je netwerk en werk slim

Jong en ondernemend. Dat is Lieze Geebelen, zaakvoerder van Proactify. Met haar 23 lentes is ze een succesvolle onderneemster die in januari 2017 haar eigen bedrijf opstartte. Vandaag heeft ze al 11 medewerkers in dienst. Een madam met ballen, waar je veel van kunt leren.

Goedemiddag Lieze, laten we beginnen met wat je gestudeerd hebt?

Lieze Geebelen: '’Mijn diploma secundair onderwijs heb ik behaald aan het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk. Daar heb ik Wetenschappen-Wiskunde gestudeerd. De leerkrachten aan het Lyceum raadde me aan om aan de universiteit te gaan studeren. Ik zag het niet zitten om nog minstens 4 jaar te studeren. Dus maakte ik, net als jij, de keuze om Communicatiemanagement te gaan studeren aan de, toen nog, “XIOS” (nu: PXL). De eerste examenperiode deed ik mee. Mijn resultaten waren subliem (ik haalde gemiddeld een 17 op 20). Echter ging het me allemaal een beetje te traag en vond ik dat ik niet genoeg werd uitgedaagd. Tot grote spijt van al mijn docenten aan de XIOS (en opleidingshoofd Herve Van de Weyer, van wie ik toen nog een persoonlijke mail mocht ontvangen), besloot ik een job te zoeken in de wereld van de communicatie. Ik koos voor een baan bij een commercieel onderzoeksbureau. Al snel kreeg ik veel verantwoordelijkheden naar me toegeschoven en koos ik ervoor stap voor stap een aantal opleidingen te starten en te voltooien via afstands- en avondonderwijs. Zo behaalde ik de diploma’s communicatie, marketing, bedrijfsbeheer én sociaal recht.’’

Heb je spijt van deze keuze?

Lieze Geebelen: ‘’Helemaal niet. Als ik opnieuw het parcours kon afleggen, zou dat op identiek dezelfde wijze gebeuren. Op 19-jarige leeftijd heb ik zaken mogen meemaken die anderen van mijn leeftijd niet hebben kunnen ervaren. Zo mocht ik voor het eerst een meeting leiden met één van de grootste klanten van het onderzoeksbureau waar ik op dat moment werkte. Ik mocht op de kop van de tafel zitten en de analyse van het onderzoek dat ik had geleid, uitgebreid rapporteren. Het gaf een enorme kick dat de aandeelhouders van dat bedrijf alleen maar oren hadden naar wat ik te vertellen had. Dat was de eerste meeting die ik mocht leiden en met die meeting is het eigenlijk allemaal begonnen. Toen is “de liefde voor sales” begonnen.

‘’Een zwak punt van mij, wat tevens een sterk punt is, is dat ik ongeduldig ben. Ik wil altijd zo veel mogelijk realiseren op zo weinig mogelijk tijd, maar wel op een heel duurzame manier. Daarom was het traject dat ik heb afgelegd logisch voor mij. Persoonlijke ontplooiing vind ik erg belangrijk. Daarom ben ik erg blij dat ik mijn carrière ben gestart in een bedrijf dat persoonlijke groei ook erg belangrijk vond. Ik heb in het begin alles geleerd van de oprichter van dat onderzoeksbedrijf. Daarnaast heb ik de diploma’s die ik graag wilde behalen ook mogen voltooien via afstands- en avondonderwijs. Vandaag volg ik nog steeds opleidingen die me zinvol lijken voor mijn persoonlijke groei en de groei van mijn bedrijf, Proactify.’’

Lieze, je hebt een eigen bedrijf, namelijk Proactify. Wat is en doet Proactify? Hoelang bestaat het al?

Lieze Geebelen: ‘’Proactify werd in januari 2017 door mezelf in het leven geroepen. Bij Proactify gaan we op zoek naar nieuwe verkoopkansen voor onze klanten. Onze tag line (die jij mee bedacht hebt, Laura, waarvoor nogmaals dank!), luidt dan ook: “Creating new opportunities”. Het zoeken naar die nieuwe opportuniteiten kan via verschillende kanalen gebeuren. Sommige projecten gebeuren volledig telefonisch, andere via e-mail, face-to-face, video of chat. We werken voor complexe projecten die maatwerk vereisen. Daarom werken we steeds met communicatieve medewerkers met een hoge leerattitude en volharding. Ze nemen volledig ownership van hun projecten; niet alleen qua uitvoering, maar ook qua analyse en rapportage. Naast het aanleveren van nieuwe verkoopkansen, streven we er ook altijd naar onze klanten (meer) inzicht te verschaffen in hun markt. ‘’

Team Proactify — by Laura Berlingiere

Het is nog een jong bedrijf, waar zie je jouw bedrijf in 5 jaar staan?

Lieze Geebelen: ''Ik heb in de eerste jaren van mijn professionele carrière in veel bedrijven waarvoor we opdrachten uitvoerden, gezien dat een zaakvoerder zelf vaak de bottleneck is of wordt van zijn/haar eigen onderneming. Vaak laten zaakvoerders zichzelf bijna “gijzelen” door administratie, waardoor ze geen ruimte hebben om zich te focussen op hetgeen waar hun grootste toegevoegde waarde zit en waar ze meestal het beste in zijn: nieuwe klanten maken, klantencontacten onderhouden en het uitdenken en ontwikkelen van nieuwe diensten. Dat wilde ik absoluut vermijden. Daarom heb ik vanaf het begin sterk ingezet op een duidelijke structuur. Nog geen twee maanden na de opstart wierf ik een HR/Office Manager aan, die alle administratie van me overnam. Daardoor kreeg ik ruimte om mij te focussen op sales, marketing en new business development. Dat heeft ervoor gezorgd dat Proactify vandaag met de bestaande klanten eigenlijk al zonder me zou kunnen. Maar voor nieuwe klanten hebben ze me wel nog nodig (lacht) en dat is ook hetgeen ik het liefste doe. De planningsverantwoordelijke zou het op sommige momenten liever anders zien. Ze zet me meestal “op de rem”, omdat ze anders niet alle klanten krijgt ingepland. Vandaar dat we dus bijna permanent op zoek naar nieuwe, gedreven medewerkers die ervoor kunnen zorgen dat wij als onderneming duurzaam kunnen blijven groeien, op eigen krachten.’

‘’Dus om terug te komen op jouw initiële vraag: binnen 5 jaar zal Proactify nog meer een geoliede machine zijn dan dat ze dat vandaag al is. Hoe ik het vandaag zie, zal Proactify binnen 5 jaar niet met 100 mensen zijn, maar eerder met een 25-tal vaste medewerkers. Duurzaam groeien op eigen krachten vind ik erg belangrijk. Binnen 5 jaar zal ik nog erg betrokken zijn binnen het bedrijf en ben ik liefst nog de enige aandeelhouder. Maar ik sluit het niet uit dat ik tegen dan ook al bezig ben met een volgend project, dat complementair is met hetgeen Proactify doet.’’

Jij bent de zaakvoerster? Uit wat bestaan jouw taken?

Lieze Geebelen: ‘’Zoals ik net zei, hou ik me voornamelijk bezig met het maken van nieuwe klanten. Dat kan reactief zijn (aanvragen via website) ofwel proactief (telefonische prospectie of campagnes via mail of social media). Voor de rest hou ik me bezig met de gehele marketing en het uitdenken van nieuwe proactieve dienstverleningen.

Wat zijn volgens jou een aantal vaardigheden die een zaakvoerder zeker moet hebben?

Lieze Geebelen: “Een hoog energiegehalte, enthousiasme. Mensen kunnen je energie geven of je energie afnemen. Als zaakvoerder is het een absolute must om je mensen en je klanten energie te kunnen geven. Want remember wat Maya Angelou ooit zei: ‘I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Ik sluit me volledig aan bij haar standpunt. Als je als zaakvoerder zelf weinig of geen energie hebt, kan je moeilijk mensen energie geven. Ik durf zeggen dat we bij Proactify allemaal mensen hebben met een hoog energiegehalte en een hoog zelfmotiverend vermogen (wat in onmiddellijk verbinding met elkaar staat). Het zijn allemaal personen die positief in het leven staan en gelukkig zijn met wie ze zijn. Ik probeer dat aan te trekken, en dat lukt me tot nu toe behoorlijk goed. Ook naar klanten toe is het belangrijk energetisch en dynamisch te zijn. Zeker in het ondernemingsleven kom je soms zaakvoerders tegen die moe en uitgeput zijn. Ik hou ervan hen terug energie en goesting te geven. Voor sommige klanten werkt dat verslavend, en is dat één van de redenen waarom ze zo graag met Proactify samenwerken.

“Empathie en betrokkenheid. Als zaakvoerder ben je een echte people manager en moet je op de juiste momenten empathie kunnen tonen. Een zaak runnen is veel gemakkelijker wanneer je personeel zich goed bij je voelt en ze weten dat je om hen geeft. Als er dan iets relevant is gebeurd dat je moet weten, zullen ze ook niet aarzelen dat tegen je te zeggen.

“Doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Net zoals overal, is het in het ondernemingsleven niet elke dag rozengeur en mannenschijn. Op die momenten moet je als bedrijfsleider het vermogen hebben om door te zetten en ervoor te gaan.

Emoties onder kunnen controle houden. Als ondernemer word je natuurlijk geconfronteerd met ongelofelijk leuke momenten, maar ook met minder fijne momenten. In elke situatie moet je als zaakvoerder je emoties onder controle kunnen houden. Je medewerkers en je klanten mogen eigenlijk niet aan jou zien of je een heel goede of een heel slechte dag hebt.”

Jullie werken voornamelijk met telefonische communicatie. Ben je tijdens je werk al andere communicatietrends tegengekomen? Of vind jij telefonische communicatie de absolute trend?

Lieze Geebelen: '’Je zegt het goed: “voornamelijk”. We organiseren namelijk ook zeer regelmatig mailcampagnes voor onze klanten en seminaries , waar we zelf ook fysiek aanwezig kunnen zijn. Verder staan we klaar om onze diensten voor de klanten uit te breiden op vlak van social media, chat (integratie op website) en videomarketing, zoals we reeds voor onszelf doen. Elke dienst kan zijn eigen combinatie van communicatiekanalen hebben, en de mix ervan is uniek voor elk project. Zo hebben we projecten lopen waarbij we eerst een mail sturen met daarin een videobericht, die we een week later telefonisch opvolgen.

“Wel is de telefoon een ideaal medium om heel veel informatie te verkrijgen op een heel korte tijdspanne. Bij een mail is de reactiesnelheid veel trager en heb je geen controle over wanneer je reactie gaat krijgen, en of je überhaupt reactie zal krijgen. Bij een uitgaande, telefonisch oproep heb je hier wel controle over. Daarom is vandaag de telefoon (nog) het meest gebruikte medium binnen Proactify.’’

Hoe speel jij hier als bedrijf op in?

Lieze Geebelen: ‘’We denken steeds innoverend en proberen altijd tendensen op te sporen. Een chatfunctie op een website waarbij chatberichten à la minute worden beantwoord, is momenteel erg “hot”, net zoals een videoboodschap die bv. in een mail verstuurd wordt. Alle communicatiekanalen die ik zonet opsomde, hebben we getest en kunnen we aan. Bij de opstart van een nieuw project luisteren we altijd heel goed naar wat onze klant wil bereiken bij welke doelgroep. Vervolgens brainstormen we hoe we die doelgroep het best kunnen bereiken, zonder de filosofie van onze klant uit het oog te verliezen. We zijn er wel van overtuigd dat alle media meer slagkracht krijgen en de grootste ROI behalen als er een telefonische follow-up (opvolgtelefoontje) gebeurt. Het geeft net die persoonlijke “touch”, die vaak nog nodig is om een prospect te overtuigen of aan te zetten tot een “call-to-action”.

“Bijvoorbeeld: Als we een seminarie organiseren voor een klant, sturen we alle gewenste contacten een uitnodiging per mail. Eén week tot twee weken later contacteren we de contacten die zich nog niet hebben ingeschreven telefonisch om te vragen of hij/zij de uitnodiging goed ontvangen heeft en te vragen of we hem/haar mogen inschrijven voor het evenement. Zo krijgen we heel snel een realistisch beeld van het aantal aanwezigen en een objectief beeld van de redenen waarom sommige genodigden niet aanwezig zullen zijn. Ook na het seminarie contacteren we elke aanwezige telefonisch om te kijken wat hij/zij van het seminar vond en of hij/zij openstaat voor een verdere kennismaking met onze klant. Elke mailcampagne die we voor onze klanten organiseren, volgen we telefonisch op, omdat de ROI daardoor zo aanzienlijk stijgt. We hebben ook een aantal partnerships lopen met digital agencies, die ons zelf benaderd hebben om de acties die zij organiseren voor hun klanten, telefonisch op te volgen, ook weer omdat op die manier de ROI van hun projecten immens stijgt.’’

Als jij 3 tips zou mogen geven aan andere jonge ondernemers, welke zouden dat dan zijn?

Lieze Geebelen: “Niet te veel aantrekken van wat je omgeving zegt. Vlamingen zijn gewoontebeesten die een sterke nood hebben aan zekerheid. Maar tegenwoordig heb je nergens zekerheid, ook niet als personeelslid van een grote multinational (kijk naar Ford Genk). Doe dus gewoon hetgeen wat voor jóú goed voelt en wat jóú gelukkig maakt, niet wat je omgeving gelukkig maakt! Is dat als arbeider aan de lopende band in een fabriek, doe het. Is dat als bediende in een klein kantoor, doe het. Is dat als ondernemer in je eigen bedrijf, doe het. Is dat als ambtenaar, iedereen verdient een tweede kans (grapje).Laat je leven niet leiden door anderen, maar leid je eigen leven op jouw eigen tempo, hoe jij het wil. Naar mijn mening, word je in Vlaanderen doorgaans nog veel te sterk beoordeeld op basis van je behaalde diploma’s. Dat vind ik onterecht. Ik werk met een aantal mensen samen die omwille van hele goede redenen niet zijn gaan verder studeren of hun hogere studies vroegtijdig stopgezet hebben. Ik heb gemerkt dat niet iedereen een diploma nodig heeft. Sommige mensen met gezond boerenverstand kunnen het ook gewoon zonder, en zijn vaak ambitieuzer. Kijk naar een Steve Jobs, een Richard Branson, of nog dichterbij: een Willy Naessens.

“Hou je ogen open voor waar de markt behoefte aan heeft en implementeer, wacht niet. Succes zit vaak in de meest eenvoudige business modellen. Kijk naar het succes van Fruitsnacks in Wijer (Limburg). Zij leveren fruitmanden op het werk. Ze waren pionier in België van dat concept. Op zich een simpel business model, maar toch zo innoverend. Karel Paesmans, de zaakvoerder van Fruitsnacks, heeft er zelfs persoonlijk voor gezorgd dat de fruitmanden 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Fantastisch toch?! Hou dus je ogen open en wacht niet, want dan is misschien iemand je voor.

“Investeer sterk in je netwerk en werk slim i.p.v. lang. Vandaag hoef je niet altijd meer van 's morgensvroeg tot middernacht te werken om goed je boterham te kunnen verdienen. Je moet vooral slim werken en je tijd goed investeren in je netwerk in plaats van je administratie. Een goed netwerk hebben is cruciaal als je wil ondernemen. De juiste mensen kennen die je kunnen doorverwijzen, adviseren, aanbevelen… zijn goud waard!”

Bron: Comma Magazine

Deel dit artikel:
Meer berichten
Deel dit artikel:
Investeer sterk in je netwerk en werk slim