Nieuws
Ze is 25 jaar en heeft een bedrijf met tien werknemers – allemaal vrouwen – dat in twee boekjaren een ­totale omzet van 1,5 miljoen euro heeft gedraaid. Ze zette haar studie op pauze toen ze 19 was, ging werken en besloot het daarna zélf te doen.

Lieze Geebelen (25): “Het begon rond de tafel bij ons thuis.​”

“Je had wat meer glitter en glamour verwacht, hè?” Lieze Geebelen lacht aan het einde van het gesprek. “Ik blijf graag met de voeten op de grond. Als mensen naar de cijfers van ­Proactify kijken, zien ze wel dat het bedrijf ­gezond is. Mijn leven zou glamoureuzer kunnen zijn, maar ik herinvesteer het geld liever in het bedrijf en in m’n ­medewerkers.”

Het leven van Lieze hangt aaneen van de “aparte keuzes”, zegt ze zelf. Uitstekende punten in het middelbaar – wiskunde-wetenschappen – maar toch naar de hogeschool om communicatie te studeren. “Toen ik daar begon, voelde ik dat het niet snel genoeg ging. Ik zocht alles tot de ­bodem uit, maar docenten vertelden dat ik er te ver in ging. Ik wou zien hoe ver ik op dat moment zou raken op de arbeidsmarkt.”

Na één semester met erg goede punten zette ze haar studie op pauze om te solliciteren. “Ik begon bij een commercieel ­onderzoeksbureau. Daar heb ik snel enorm veel bijgeleerd. In het begin was ik commercieel ­medewerker, op den duur leidde ik een groep van twaalf mensen. Gaandeweg voelde ik dat ik een andere visie had en ben ik voor mezelf begonnen.” O, en onderweg maakte ze haar studie af én volgde ze extra ­opleidingen.

Elk verhaal over een succesvol bedrijf begint klein, aan een toog of op een zolderkamer. Ook dat van Lieze. “Het begon rond de tafel bij ons thuis. Twee personeelsleden, ikzelf en nog net plek voor een printer. Na drie weken werd duidelijk dat er nog iemand bij moest en was die tafel al te klein. Van daar ging het naar een kleine ­studio, om een halfjaar later opnieuw te moeten verhuizen. Toen hadden we al tien mensen in dienst en heb ik dit pand gekocht. Hier kunnen we naar 25 groeien.”

Vrienden kwijt

Zo staat er een firma, elf vrouwen sterk, die zich richt op ‘het gat in de markt’ dat bedrijven nog missen. “Wij zijn een bureau dat bedrijven helpt om meer proactief te zijn op commercieel vlak. We gaan voor hen op zoek naar waar ze nog ­opportuniteiten missen. Daarna zoeken we ook verkoopmogelijkheden voor hen. Zo kunnen die bedrijven hun groei beter controleren dan wanneer ze alles op z’n beloop ­laten.”

Heeft een vrouw die op haar 21ste begint te ondernemen een stuk van haar jeugd gemist? “Daar hebben ze me voor gewaarschuwd, ja. Maar ik amuseer me ook, op mijn manier. Ik ben wel wat vrienden kwijtgespeeld. Maar als je op je 19de ­begint te werken, stap je een andere wereld in. Ik maakte veel mee dat ik niet met leeftijdsgenoten kon delen.”

Anderhalf miljoen omzet, dat klinkt als veel geld. “Niet dat ik daar veel bij stilsta, met dat geld betalen we ook lonen en materiaal. Een groot contract verkopen, dat geeft nog altijd een kick.” Wat er nog wacht? Meer ondernemen. “Ik heb wel ideetjes, ja. Ik probeer Proactify zo te structureren dat ik misbaar ben. Want zo zit ik in elkaar, als ik het gevoel heb dat iets lukt, kijk ik al uit naar iets wat ik erbij kan nemen.”

September 2013: Begint met studie communicatie
Maart 2014: Studie op pauze en start bij commercieel onderzoeksbureau
Juni 2016: Behaalt diploma
November 2016: Neemt ontslag bij commercieel onderzoeksbureau
Januari 2017: Start Proactify op met twee medewerkers
Februari 2017: Werft derde werknemer aan. Eetkamer wordt te klein en bedrijf verhuist voor het eerst.
September 2017: Zijn met 10 medewerkers. Studio wordt te klein. Koopt eigen kantoorgebouw.
Februari 2018: Intrek in kantoorgebouw van 480 m² met ruimte voor 25 medewerkers

Bron: Nieuwsblad

Deel dit artikel:
Meer berichten
Deel dit artikel:
Lieze Geebelen (25): “Het begon rond de tafel bij ons thuis.​”